Stodola se setká s půdou v důvtipném energeticky pozitivním domácím designu

Anonim

Stodola se setká s půdou v důvtipném energeticky pozitivním domácím designu

Architektura

Stu Robarts

3. září 2015

5 obrázků

Solární podkroví je popisován jako kompaktní, ale prostorný, s otevřeným rozvržením, který má potenciál pro různé interpretace

Inspirován logem New England a loftou v New Yorku, architekt Paul Lukez napsal důmyslně kompaktní domácí design, který využívá přirozené větrání, "super izolaci" a pasivní a aktivní solární systémy, aby minimalizoval využití energie.

Solární stodola s plochou 186 m² využívá přesahy a otvory na jižní fasádě, aby se v létě minimalizovalo přírůstek slunečního tepla a maximalizovalo se to v zimě. Listnaté stromy blokují letní slunce, ale umožňují zimní světlo. Velká patio odráží světlo směrem vzhůru ke spodní straně jihozápadní předvečer, což samo odráží a pomáhá přirozeně osvětlovat dům. Teplo se mezitím neodráží.

Střecha využívá invertovaný nůžkový vazník, na kterém je instalováno fotovoltaické pole s 48 panely. Podle Lukeze by pole (konzervativně) generovalo zhruba 16 300 kWh elektrické energie za rok. Budova odhaduje, že bude využívat pouze přibližně 14, 905 kWh za rok, což zanechá zdravý přebytek.

Úhel obrácené nůžkové střešní konstrukce je optimalizován pro vystavení solárních panelů slunečnímu světlu a také pro umožnění proudění vzduchu přes dům. Prostory uvnitř nosníku mohou být uzavřeny, když jsou studené a mohou být otevřené pro přirozené větrání, když je teplo. K dispozici jsou také vzduchové kanály, které přivádějí chladný vzduch skrz suterénu domu, který lze podle potřeby otvírat a zavírat.

Konstrukce využívá "superizolované stěny" s dutinou s dvojitou stěnou, která je naplněna vyfukovanou celulózou. Izolace měkké pěny Icynene v místě použití se používá ve střeše, která je 100% vodu vyfukovaná a jako taková neobsahuje nadouvače škodlivé pro životní prostředí. Navíc konstrukce obsahuje okna se třemi okny a pevnou izolaci 4 palce pod podlahovou deskou pod podlahou, která by měla přispět k velmi vysoké úrovni tepelné izolace.

Betonová deska o tloušťce 12 cm (305 mm) poskytuje tepelnou hmotnost pro jižní polovinu přízemí. Deska se během dne ohřívá sluncem a v noci zahřívá dům. V teplé noci lze otevřít okna, aby dům zůstal v pohodě.

Jinde je podlaha a obkládačka v domě vyrobena ze dřeva a recyklovaných materiálů a příjezdová cesta a jiné dlážděné plochy jsou poloporézní. Střešní voda se shromažďuje pro použití v toaletních cisternách.

Projekt Solar Barn Loft byl navržen jako součást soutěže sponzorované americkým městem Northampton, Massachusetts. Lukez vysvětluje, že město poskytuje půdu potenciálním majitelům domů za nominální cenu, pokud použijí jeden z výherních návrhů s nulovou energií.

Ačkoli výstavba solárního stodolu ještě nezačala, Lukez říká, že se jednalo o řadu dotazů a že očekává, že zajistí stavbu během jednoho roku. Stavba by trvala přibližně dalších 12 měsíců za cenu mezi 500 000 a 600 000 USD.

Solární technika a výpočty společnosti Derek Brain společnosti Transformations Inc.

Zdroj:

Paul Lukez

Solární podkroví je popisován jako kompaktní, ale prostorný, s otevřeným rozvržením, který má potenciál pro různé interpretace

Dům je vybaven solárním panelem na střeše, velkou terasou, která odráží světlo do domu a nedalekých listnatých stromů, které blokují letní slunce

Střecha používá obrácený nůžkový vazník, na kterém je nainstalováno fotovoltaické pole se 48 panely

Reflexní ploutve slouží k osvětlení vnitřku domu přirozeně

Úhel střechy je optimalizován pro vystavení slunečnímu panelu slunečnímu záření a zároveň umožňuje průchod vzduchu přes dům